Homepage > Tips & Tricks > Kruiden goed bewaren: zo blijven ze langer vers
print

Kruiden goed bewaren: zo blijven ze langer vers

Verse tuinkruiden geven je zomerse gerechten een heerlijk uniek aroma. Maar hoe houd je ze langer vers? Met deze tips lukt het sowieso!

Wat is nu een focaccia zonder rozemarijn of een paddenstoelenrisotto zonder peterselie? Precies: verse kruiden hebben vaak zo'n uniek aroma dat je lievelingsrecepten zonder die smaken bijna onherkenbaar zijn. Helaas belanden de schatten uit je kruidentuin veel te vaak in de afvalemmer, omdat ze zo gevoelig zijn of omdat je er niet zo snel doorheen gaat. Dat is vanaf vandaag verleden tijd! Wij verklappen jou namelijk alle geheimen: hier leer je hoe je verse kruiden het best kunt bewaren of invriezen, zodat je er ook na de zomer nog van kunt genieten. Het allergrootste voordeel? Dagen of zelfs weken later zijn ze nog net zo vers als pas geplukte tuinkruiden, en dat proef je! Zo help je ook meteen voedselverspilling te voorkomen.

10. september 2021, 12:19 Uhr

Een goed begin...

is inderdaad het halve werk. Wil je jouw kruiden zo lang mogelijk vers houden, mag je een paar dingen niet vergeten:

  • Haal alle verwelkte of verdroogde bladeren er meteen uit als je van de winkel of kruidentuin terugkomt.
  • Bij een bosje kruiden kun je de steeltjes wat inkorten.
  • Vergeet niet om ze goed te wassen (het beste in koud tot lauwwarm water)!
  • Droog ze goed af met keukenpapier of een slacentrifuge.

In Toppits® SafeLoc zakjes kun je kruiden heel makkelijk tot wel twee weken lang vers houden en bewaren. Zo nemen ze ook nog eens extra weinig ruimte in beslag.

Met goede tips en producten van Toppits® hou je kruiden langer vers.

Welke kruiden kun je drogen?

In principe kun je alle kruiden met vast blad gewoon drogen: ook zo smaken ze nog heerlijk. Dat kan bijvoorbeeld met rozemarijn, salie, tijm, marjolein, oregano, munt en laurier. Je kunt ze aan de lucht of in de oven drogen. Gedroogde kruiden zijn heerlijk voor in kruidenzout of als echte eyecatcher voor het volgende etentje dat je organiseert.

Aan de lucht laten drogen

Wil je kruiden aan de lucht drogen? Bind ze dan eerst strak vast in een bosje. Hang dat ondersteboven aan het plafond, het liefst in een donkere en goed geventileerde ruimte. Afhankelijk van de omgeving en het specifieke kruid, zijn ze ongeveer acht dagen later droog.

In de oven drogen

Mocht je geen plaats of tijd hebben om ze aan het plafond te hangen, kun je kruiden ook in de oven drogen. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de kruiden erover. Laat ze ongeveer vijf uur drogen op maximaal veertig graden (stand boven- en onderwarmte). Laat de oven hierbij op een kier staan.

Een kruidentuintje, gewoon in je keuken

Wil je ook zonder tuin superverse kruiden? Dat kan! Laat die kruiden maar in de winkel staan, je kunt ze gewoon oogsten van je vensterbank. 

Voorgestelde producten