Invries- en bewaartijden

Brood:

Vereiste voorbereiding

De ideale hulpmiddelen

Aanbevolen bewaartijd in maanden (bij benadering)

Boterham- of bakpapier tussen de sneden leggen
Voordeel:

  • Er kunnen individuele sneden uit de diepvries genomen worden
  • Een heel brood moet relatief lang ontdooien

Afzonderlijke sneden brood verpakken in diepvrieszakjes

 

 

Brood (in sneden)
Broodjes
Brood (in zijn geheel)

6
2 - 4
4 - 6

 

Gebak en deegwaren:

Vereiste voorbereiding

De ideale hulpmiddelen

Aanbevolen bewaartijd in maanden (bij benadering)

  • Taarten in punten invriezen, dan zijn ze sneller ontdooid
  • Cake eveneens in punten/stukken invriezen en boterham- of bakpapier tussen de punten/stukken leggen
  • Gistdeeg in porties invriezen

Taarten
Biscuitrol
Biscuitbodem
Cake
Cake van gistdeeg
Gistdeeg

2 - 3
6
6
5
6
2

 

 

Groenten:

Vereiste voorbereiding De ideale hulpmiddelen

Aanbevolen bewaartijd in maanden (bij benadering)

  • schoonmaken en wassen
  • Keukenklare porties voorbereiden, d.w.z. bloemkool en broccoli in roosjes, prei in ringen, wortelen in schijfjes of staafjes, kool in reepjes snijden
  • Blancheren, zo gaan er minder kleur- en smaakstoffen en vitamines verloren, bijv. bloemkool, broccoli, koolrabi, venkel, kool, spinazie, wortelen
  • De groentestukken los op bijvoorbeeld een barbecueschaal leggen en laten voorvriezen, daarna in diepvrieszakjes doen

 

 

 

-

 

Aubergines/courgetten
Bloemkool/broccoli 
Groene erwten/bonen 
Koolrabi 
Wortelen
Paprika's 
Kruiden 
Paddenstoelen 
Boerenkool 
Spruitjes 
Andere koolsoorten 
Asperges 
Spinazie 
Selder

 

6
8
8 - 10
7 - 8
8 - 10
8
8
6 - 8
10
10
10-12
6
10-12
8 - 10

 

Fruit:

Vereiste voorbereiding

De ideale hulpmiddelen

Aanbevolen bewaartijd in maanden (bij benadering)

  • Groot fruit in partjes/blokjes snijden, bijv. peren, mango
  • Klein fruit in zijn geheel invriezen, bijv. aardbeien, frambozen
  • Moes/puree invriezen, bijv. appelmoes

Tip: door de toevoeging van suiker wordt de bewaartermijn langer. De ontbinding van de vitamines neemt af.

Ongesuikerd fruit
Gesuikerd fruit
Moes/puree
Appelen/peren
Abrikozen/perziken
Bessen
Kersen (zonder pit)
Mirabellen
Pruimen
Rabarber
Stekelbessen

 

8 - 10
12
5 - 6
8 - 9
8 - 9
6 - 10
10 - 12
8
10
10
10

 

Melkproducten en eieren:

Vereiste voorbereiding

De ideale hulpmiddelen

Aanbevolen bewaartijd in maanden (bij benadering)

  • Producten met een hoog vetgehalte kunnen probleemloos worden ingevroren, zoals room, boter, mascarpone
  • Boterham- of bakpapier tussen de sneden kaas leggen, zodat u ze gemakkelijk van elkaar kunt nemen
  • Harde kaas in één stuk kan brokkelig worden en moet daarom geraspt worden voor het invriezen

Tip: als u de geraspte kaas tussen uw handen wrijft, kunt u hem weer uitstrooien!

Boter
Eigeel/eiwit
Geraspte kaas/kaas in sneden
Room

 

8
10
3
3

 

Vis:

Vereiste voorbereiding

De ideale hulpmiddelen

Aanbevolen bewaartijd in maanden (bij benadering)

  • Visfilets altijd individueel invriezen, zodat ze afzonderlijk uitneembaar zijn. Zo nodig boterham- of bakpapier tussen de filets leggen
  • In een diepvrieszakje doen
  • Hele, keukenklare vissen zonder schubben invriezen

Tip: voor het invriezen in ijswater dompelen, in vershoudfolie wikkelen en in een diepvrieszakje doen

De houdbaarheid is afhankelijk van het vetgehalte. Magere vis is langer houdbaar dan vette vis.


Mager (bijv. bot, snoek, schelvis, koolvis, zander)


Vet (bijv. paling, haring, zalm, makreel, meerval)


Schaaldieren







Max. 5

 

2

 

2 - 3

 

Vlees, gevogelte, worst:

Vereiste voorbereiding

De ideale hulpmiddelen

Aanbevolen bewaartijd in maanden (bij benadering)

  • Snel volledig laten koelen, dan loopt er minder sap uit bij het bereiden
  • Kleine, platte porties zijn sneller helemaal bevroren.
  • Boterham- of bakpapier tussen de stukken leggen, zodat u ze gemakkelijk van elkaar kunt nemen

 

 

 

De houdbaarheid is afhankelijk van het vetgehalte en de verwerking. Vet, gemalen vlees heeft een kortere houdbaarheid.

Braadworst
Goulash/vleesreepjes, rauw
Gehakt
Koteletten/rollades
Gehaktballen
Worst: vers en gerookt
Eend/gans
Braadkip/soepkip/haantje
Kalkoen

 

 




4
10-12
4
4 - 6
3
2 - 4
4 - 6
6 - 8
3