Homepage > Tips & Tricks > Champignons invriezen als een pro
print

Champignons invriezen als een pro

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je cantharellen en champignons goed invriest en weer ontdooit.

Ben jij ook een grote fan van paddenstoelen en kun je maar geen genoeg krijgen van cantharellen, eekhoorntjesbrood en zo? Heb je nog wat paddenstoelen over van de laatste keer dat je boodschappen hebt gedaan, of hou je zelfs een voorraadje aan met je lievelingssoorten? Dan houd je ze het beste vers en lekker door ze in Toppits® Diepvrieszakjes in te vriezen. Zo liggen ze altijd voor het grijpen in je vriesvak. Of gebeurt het jou ook regelmatig dat je een te groot bakje champignons hebt gekocht en je er een paar overhoudt? Ook deze heb je in een handomdraai houdbaar. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je al je paddenstoelen goed invriest en later weer ontdooit.

10. april 2024, 11:30 Uhr

Champignons invriezen: een handleiding
Om champignons of andere paddenstoelen in te vriezen hoef je niet zoveel voor te bereiden. Je
moet ze alleen van tevoren even blancheren of aanbranden. Zo doe je dat:

1. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of een vochtig keukenpapiertje. Gebruik
wat water als er veel vuil op zit.

2. Snij vervolgens de uiteinden van de steeltjes eraf en snij er ook beschadigde of
uitgedroogde plekjes uit. Hele kleine paddenstoeltjes kun je in hun geheel invriezen. We
raden aan om alle andere in vieren of in plakjes te snijden.

3. Leg de schoongemaakte paddenstoelen een paar minuten in kokend water – of sauteer ze
in een hete pan met olijfolie. Kies je ervoor ze te blancheren, knijp dan wat citroenzuur in
het kokende water en laat de paddenstoelen na kort koken even schrikken met koud water.
Zo voorkom je dat ze blijven garen.

4. Laat je geblancheerde of aangebraden paddenstoelen goed afkoelen en dep ze voorzichtig
droog met keukenpapier. Verdeel de plakjes of stukjes paddenstoel over een groot bord of
een ruime bakplaat en vries ze dan in. Zo voorkom je dat ze aan elkaar blijven plakken.

5. Daarna stop je de paddenstoelen in een Toppits® Diepvrieszakje, druk je de lucht goed uit
het zakje, sluit je hem af en leg je hem lekker compact in het vriesvak. En dat was het al!


Hoe lang zijn ingevroren paddenstoelen houdbaar?
Geblancheerde paddenstoelen zijn, eenmaal ingevroren, een maand of zes houdbaar. De vuistregel
is: Hoe verser de paddenstoelen bij het invriezen zijn, hoe langer ze meegaan.



Champignons ontdooien: zo kook je met bevroren paddenstoelen
Zodra je je ingevroren paddenstoelen wilt gaan gebruiken, kun je makkelijk zoveel je nodig hebt uit
je Toppits® Diepvrieszakjes halen en de stukjes zonder te ontdooien in de pan gooien. Ingevroren
paddenstoelen zijn uitstekend voor sauzen, ragout, soepen en nog veel meer. Neem voordat je
paddenstoelen uit de vriezer haalt even de tijd om uit te rekenen hoeveel je nodig hebt. Want
ingevroren paddenstoelen kun je geen tweede keer opwarmen.

Voorgestelde producten

Misschien ben je daar ook in geïnteresseerd

In een aantal simpele stappen kun je deze herfstachtige allrounder invriezen en bewaren voor later.

Heb je na het bakken nog verse gist over? Geen enkel probleem. Gist kun je heel makkelijk invriezen en later weer ontdooien zodra je het nodig hebt. Wij vertellen je precies hoe dat moet.

Rode bessen zijn eigenlijk zomerfruit – maar als je ze invriest, blijven ze veel langer vers en kun je er altijd van snoepen.