Homepage > Recepten > Ketchup maken van overrijpe tomaten
print

Ketchup maken van overrijpe tomaten

Overrijpe tomaten kun je heel goed gebruiken voor heerlijke ketchup. Geen barbecue is 's zomers compleet zonder dit recept!

Zeg nu zelf: je zomeravond is toch pas echt perfect met een barbecue, goed gezelschap, heerlijk
gegrild eten én zelfgemaakte sauzen? Dit recept voor zelfgemaakte ketchup smaakt niet alleen
superlekker, maar is ook de perfecte manier om overrijpe tomaten toch te gebruiken. Bovendien
kun je zelf beslissen of je tomatenketchup mét of zonder suiker wilt maken. Afgedekt met Toppits®
Vershoudfolie (of een Toppits® Siliconen deksel) blijft je ketchup zeker vers tot de volgende keer
barbecueën.

Voorbereiding
30min
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Ingrediënten:

  • ca. 700 gram rijpe tomaten
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • een beetje chili (naar smaak, vers of als poeder)
  • sap van een half citroen
  • een snufje kaneel
  • 3 tot 4 theelepels suiker (alternatief honing of agavesiroop)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Bereiding:

1. Schil de knoflook en uien en snij ze in kleine stukjes.

2. Verwijder het groene kroontje van de tomaten en snij ze klein.

3. Verhit wat olie in een pan. Fruit de uien en knoflook hierin totdat ze glazig zijn.

4. Strooi de suiker over de uien en knoflook en laat het karamelliseren. Als je geen suiker in je ketchup wilt, kun je ook honing of agavesiroop gebruiken.

5. Voeg de tomaten, het citroensap en de kruiden bij de rest in de pan en laat het geheel een minuut of 15 sudderen.

6. Zodra de tomaten zacht zijn, haal je de pan van de kookplaat en pureer je alles met een staafmixer.

7. Als je niet zo van grove saus houdt, kun je de tomatenbrij nog door een zeef laten trekken.

En dat was het al: je zelfgemaakte ketchup van overrijpe tomaten is helemaal klaar. Voor een extra kick kun je je fantasie de vrije loop laten en extra kruiden en specerijen toevoegen. Wat denk je bijvoorbeeld van currykruiden, paprikapoeder, Provençaalse kruiden of een scherp vleugje chili?
Voor je zelfgemaakte ketchup kun je lekker creatief aan de slag en altijd weer iets nieuws uitproberen.

Bijbehorende recepten

In dit recept leer je hoe je een diepvrieszakje gebruikt om de vulling te maken en je pasta makkelijk te vullen.

Vlug, in je krokante mandje! In deze kruidige parmezaanmandjes voelt onze kleurrijke salade zich meteen thuis.

Weg met voedselverspilling. Hier is het perfecte recept voor de herfst voor jou met 0% afval.