print

Nougat

Een beetje zacht, een beetje hard, een beetje nootachtig, een beetje zoet – en vooral superlekker!

Van deze witte delicatesse gemaakt van amandelen, pistachenoten, suiker en honing bestaan verschillende varianten: in Spanje vind je het onder de naam 'turrón' en in de Arabische landen en Turkije heet het 'halva'. Hoe het ook wordt genoemd, lekker is het altijd!

Ingrediënten

Voor 6 porties
200  g Amandelen (ongepeld)
50  g Pistachenoten (ongezouten)
25  g Amandelschilfers
30  g Gedroogde kersen of veenbessen
1   Ei (formaat L)
1  Snufje Zout
250  g Suiker
1  Pakje Vanillesuiker
125  g Honing (crèmig)
   Keukenthermometer (verkrijgbaar voor minder dan 10 euro)
Voorbereiding
ca. 120 Min
Moeilijkheidsgraad

Voorgestelde producten

Voorbereiding

Stap 1

Verwarm de oven voor op 150°C (voor boven-/onderwarmte, zie tip). Bekleed een bakplaat met Toppits® bakpapier. Verdeel 200 g amandelen over de bakplaat en rooster 10 minuten in het midden van de oven. Doe vervolgens 40 g pistachenoten bij de amandelen, leg ze samen aan één kant van de bakplaat en leg er 25 g amandelschilfers naast. Bak nog eens 10 minuten, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

Stap 2

Hak intussen 30 g gedroogde kersen of veenbessen middelgrof. Hak ook de resterende 10 g pistachenoten middelgrof. Scheid 1 ei en doe het eiwit in een hittebestendige mengkom. De eierdooier heb je niet nodig. Doe een snufje zout bij het eiwit en klop stijf met een handmixer.

Stap 3

Doe 250 g suiker, 1 pakje vanillesuiker en 125 g honing samen met 2 el water (25 g) in een kookpan en verwarm op een middelhoog vuur. Als het mengsel wat opgewarmd is, roer je één keer goed. Daarna mag je er niet meer in roeren. Wacht tot het suiker-honingmengsel begint te koken. Controleer vervolgens de temperatuur met een keukenthermometer – tussen 130 en 140°C is perfect. Giet de (let op!) hete siroop langzaam met een dun straaltje bij het opgeklopte eiwit en blijf daarbij nog 2 minuten verder kloppen met de handmixer op de hoogste stand.

 

Als je geen keukenthermometer bij de hand hebt, ga dan als volgt te werk: Doe 250 g suiker, 1 pakje vanillesuiker en 125 g honing samen met 2 el water in een kookpan en verwarm op een middelhoog vuur. Als het mengsel wat opgewarmd is, roer je één keer goed. Daarna mag je er niet meer in roeren. Wacht tot het suiker-honingmengsel begint te koken. Laat ca. 3,5 tot 4,5 minuten koken zonder te roeren. De siroop mag in geen geval bruin worden, de suiker moet volledig opgelost zijn en de siroop moet heet zijn. Giet de hete siroop langzaam met een dun straaltje bij het opgeklopte eiwit en blijf daarbij nog ca. 2 minuten verder kloppen met de handmixer op de hoogste stand.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 50°C (hetelucht). Roer de geroosterde hele amandelen, de hele pistachenoten en de gedroogde vruchten onder het eiwitmengsel. Verdeel de geroosterde amandelschilfers in een dun laagje over een bakplaat bekleed met Toppits® bakpapier. Strijk er vervolgens 2-3 cm nougatmengsel over. De nougat bedekt niet de hele bakplaat, maar vormt veeleer een vlak in het midden. Bestrooi met de gehakte pistachenoten. Bak ca. 90 minuten in de voorverwarmde oven. De nougat is perfect wanneer het oppervlak niet meer glanst, maar mooi mat is. Je zal de nougat dan later gemakkelijk kunnen snijden, zonder dat hij blijft kleven. Laat de nougat volledig afkoelen.

Stap 5

Draai de nougat om en verwijder voorzichtig het bakpapier. Keer opnieuw om en verdeel naar wens in porties.

Bijbehorende recepten

Amandelmelk is dankzij de notige smaak perfect om mee te koken en bakken of voor het geliefde scheutje melk in de koffie. We laten je zien hoe je zelf amandelmelk kan maken en de restjes kunt omtoveren in heerlijke energy balls.

Even verrassend als lekker: maak je eigen vegan chocolademousse van aquafaba, het vocht van kikkererwten.

Groenten zoals we ze graag lusten: in een smeuïge puree en perfect op smaak gebracht